Remekset tapasivat Volga-Donin risteilymatkalla

Sattumalta kaksi Joppilan Juho Remeksen jälkeläistä oli buukattu vierekkäisille istuimille Helsinki-Nizhny-Novgorod lennolle syyskuun lopussa. Professori Eino Murtorinne Seija vaimoineen ja allekirjoittanut miehensä kanssa olivat matkalla Volga-Donin risteilylle. Matkasimme M/s Aleksander Benois-laivalla ensin kuusi päivää Volgalla poiketen vuorimarien keskuksessa Kozmodemyanskissa, Tsuvassien tasavallan pääkaupungissa Tseboksaryissa, Tatarstanin upeassa pääkaupungissa Kazanissa, tunnetussa teollisuuskaupunki Samarassa, missä kävimme Stalinin bunkkereissa sekä entisessä Stalingradissa, nykyisessä Volgogradissa.

Yksi kohteistamme olisi ollut myös Saratov, jonka seudulle tuli Katariina Suuren kutsusta saksalaisia sekä paluumuuttajina Venäjältä aikoinaan paenneita vanhauskoisia. Kova syksyinen myrsky esti kuitenkin matkalaisten maihinnousun kaupunkiin. Jälleen sattuma korjasi satoa. Laivan salongissa Eino Murtorinne ryhtyi kertomaan pienelle joukolle Volgan saksalaisista ja vanhauskoisista. Kuulijakunta kasvoi ja pian kuulutettiin Eino Murtorinteen pitävän edellä mainituista aiheista laivan luentosalissa esitelmän, jota tuli kuuntelemaan toista sataa henkilöä. – Eino Murtorinne on syntynyt Rytkyn Murtomäessä ja toimi Helsingin yliopiston uusimman ajan kirkkohistorian professorina 1975-1993. Parhaillaan hän kirjoittaa Inkerin kirkon historiaa.

Donin Rostoviin päättyneen risteilyn kaksi viimeistä päivää kuljimme Volga-Donin kanavaa ja Donia pitkin. Kanavassa on neljä tekojärveä, kolme pumppaamoa ja 13 sulkua, joista yhdeksässä laivat nousevat 88 metriä ja neljässä laskeutuvat 45 metriä.

Matka oli todella mielenkiintoinen. Risteilyisäntänä ja asiantuntijaluennoitsijana toimi päätoimittaja Jyrki Härkönen. Musiikkia, tunnelmaa ja mukavaa menoa loivat Pirkko Mannola ja Vieno Kekkonen tyttärensä Elina Saurin kanssa.

-Valvatti Remes-Siik-