Ulla Simelius kirjoittaa ukkinsa Augusti Remeksen kaupasta

Talo on rakennettu noin vuosina 1910-1911 kaupparakennukseksi, koska Varistaipaleen kanavan rakentaminen alkoi niihin aikoihin ja sen rakensi kauppias Koponen Karvion kanavalta, n. 4 km meidän paikasta. Augusti oli ollut jo silloin Iisalmessa ja Kuopiossa kaupassa töissä ja haki jostain syystä Karvion kauppaan töihin. Hän työskenteli Karvion kaupassa, ja kun meidän talo valmistui, hän alkoi hoitaa kauppaa vaimonsa Editin kanssa. Edit os. Tolvanen on kotoisin Heinävedeltä. Hän osti kaupan itselleen v.1914, joten kauppa täyttää ensi vuonna 100 vuotta.

Myös Varistaipaleen kanava täyttää 100 vuotta, joten silloin kauppa on auki taas. Viimeksi se oli auki v.2004. Kauppa suljettiin v. 1971 silloisen kaupanhoitajan Erkin jäädessä eläkkeelle. Me asuimme Helsingissä ja olimme loma-ajat täällä. Mummoni ei halunnut ketään jatkamaan kauppaa.

Kaupassa oli aina kauppa-apulaisena joku nuori nainen, joka meni tietenkin kohta naimisiin jonkun kylän pojan kanssa. Nilsiästäkin on tullut joku, mutta yleensä lähikyliltä. Augusthan kuoli v.1940 ja silloin kauppa-apulainen Erkki sai vastuun kaupan hoitamisesta.

Äitini Elna, joka oli syntynyt v.1916, oli ainoa lapsi ja silloin ei täällä ollut oppikoulua, joten hänet lähetettiin kansakoulun jälkeen Kuopion tyttökouluun. Sieltä hän lähti opiskelemaan Helsinkiin Kauppakorkeakouluun ja valmistui ekonomiksi v.1939. Olen ajatellut aikuisena, että pieneltä maalaiskylältä lähtenyt nuori tyttö on ollut aika rohkea! Siellä hän tapasi isäni Veikko Toivolan ja menivät naimisiin. Minulla on isoveli Juha ja hän asuu Espoossa vaimonsa ja lastensa sekä lastenlastensa kanssa. Minä Ulla olen muuttanut mieheni Veikon kanssa tänne vakituisesti asumaan v 1990 Helsingistä, jossa me molemmat olemme syntyneet ja tehneet uramme.

Äitini Elna Inkeri kuoli v.1983 ja isäni Veikko v.1963, Edit-mummo v.1986. Taloa pidettiin ”kesämökkinä” pitkään, kunnes muutin yhdeksi vuodeksi v.1990 tänne töihin äitiyslomansijaiseksi ja silloin naksahti jossain, täällähän on ihan mukava asua!

Menin vuoden jälkeen takaisin Hesaan, mutta kokoajan suunnittelin tänne muuttoa ja sitten v.1993 perustin oman yksityisen hammashoitolan Karvioon. Siellä käy Kuopiosta haamaslääkäri kerran viikossa, jolloin toimin hänen hammashoitajana ja muulloin teen omia potilastöitä, olen koulutukseltani suuhygienisti. Hoidan kaiken itse puodissani. Veikko oli vielä kauan ”etelässä” töissä atk-asiantuntijana, mutta alkoi tehdä myös etätöitä täällä.