Tietoa sukuseurasta

Remekset ry.

Ajatus Remesten sukuseuran perustamisesta virisi Kiuruvedellä 1970-luvulla. Kiuruveden Osmangin Jokelasta lähtöisin ollut opettaja Hilja Kainulainen oli koonnut valtionarkiston mikrofilmeiltä tietoja Remesten matkasta Rantasalmelta Kiuruvedelle. Hän halusi laajentaa tietämystään ja koota Remekset yhteiseen sukuseuraan tutkimaan juuriaan ja tutustumaan toisiinsa.

Toinen suvusta kiinnostunut oli Osmangin Paaran isäntä Paavo Remes, jonka aloitteesta monet Kiuruveden Remesten omistamat sukutilat saivat sukutilakunniakirjat ja -viirit jo vuonna 1952 pidetyssä Kiuruveden maatalousnäyttelyssä.  Remesten sukutilojen omistusuhteiden perusteet oli jo 1800-luvulla selvittänyt itseoppinut kansanmies Juho Jaakko Pöksyläinen, Läävän Juho, joka oli Kiuruveden kotiseututkimuksen uranuurtaja. Juho Jaakon äiti Anna Kaisa Remes oli syntynyt Kiuruveden Remeskylän Joppilassa vuonna 1837.

Remesten sukuseura perustettiin Kiuruvedellä vuonna 1982.  Ensimmäiseksi sukuseuran esimieheksi eli puheenjohtajaksi valittiin myös sukuseuraa aktiivisesti puuhannut opettaja Martti Remes Oulaisista, hänkin alun perin Kiuruveden Remeksiä. Hänen jälkeensä ovat esimiehinä toimineet Pielavedeltä lähtöisin oleva piispa emeritus Viljo Remes Helsingistä ja talousneuvos Lauri Remes Kiuruvedeltä. Nykyinen puheenjohtaja Kiuruvedellä syntynyt, agronomi Valvatti Remes-Siik Oulusta valittiin esimieheksi vuoden 2005 sukukokouksessa.

Yhdistyksen toimintakausi on kolme vuotta. Joka kolmas vuosi kesä-heinäkuussa pidettävässä yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa käsitellään sääntömääräisten asioiden lisäksi sukuseuran jäsenten esille ottamia asioita. Lisäksi kuullaan esitelmiä sukututkimuksesta, esitellään uudet sukukirjat ja retkeillään. Retkiä ja tapaamisia pyritään järjestämään myös välivuosina.

Yhdistyksen asioita hoitaa ja sen toimintaa johtaa hallitus, johon kuuluu esimiehen lisäksi kuusi jäsentä. Toivottavaa on, että sukuseuran jäsenet ja toiminnasta kiinnostuneet ottavat yhteyttä sekä esimieheen että hallituksen jäseniin ja sihteeriin.